Maatwerk kozijnen tegen de scherpste prijs
0 items
t.w.v. € 0,00

Welke keuzes heeft u t.a.v. de beglazing?


Welk type glas past bij uw kunststof kozijn

Het glas is een belangrijk onderdeel van het kozijn. Het glas is het component wat bepalend is voor zowel de isolatiewaarde als uw veiligheid.

 • Wat is de isolatie waarde van het glas en voldoet het glas aan de HR++ isolatie norm?
 • Wat zijn de richtlijnen op gebied van veiligheid?
 • Wat zijn de richtlijnen op gebied van windbelasting?
Wat is de isolatie waarde van het glas en voldoet het glas aan de HR++ isolatie norm?

  De dubbele beglazing die Creon levert in de kozijnen voldoen aan de isolatienorm om als HR++ glas aangemerkt te worden. Hierop is een enkele uitzondering, namelijk het glas in voordeurpanelen heeft een HR+ isolatie waarde. De gemiddelde isolatie waarde van dubbel glas is ongeveer 1,1 Ug. Bij Triple glas worden isolatie waardes van gemiddeld 0,6 behaald.

Wat zijn de richtlijnen op gebied van veiligheid?

  De richtlijnen t.a.v. de veiligheid voor woonhuizen zijn heel eenvoudig. Deze zijn te vinden in NEN 3569: Veiligheidsbeglazing in gebouwen. De richtlijnen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Woningen, hotelkamers, bergingen en garages vallen bijvoorbeeld in categorie a. Voor deze categorie zijn de volgende richtlijnen van toepassing:

  Indien de onderzijde van het glas lager is dan 0,85 m vanaf de vloer, dient gebruik te worden gemaakt van gelaagd glas. Dit dient minimaal gelaagd glas te zijn toegepast.

  Meestal wordt gelaagd glas aan de binnenkant gebruikt. Dit heeft te maken met aan welke kant de stootzijde is. Voor kozijnen op de begane grond kan de stootzijde zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zijn. Immers kunt u ook van de buitenzijde door het glas heen vallen.

Wat zijn de richtlijnen op gebied van windbelasting?

  De richtlijnen t.a.v. de windbelasting komen naar voren in NEN 2608. In deze norm is beschreven uit wat voor type glas de buitenkant van het glas pakket moet voldoen.

  Om de windstukdruk te bepalen, dient u allereerst te weten:

  1. In welke categorie valt het gebied waar de kozijnen geplaatst worden? U bevindt zich in gebied 1 indien u woont in: Markermeer, Waddeneilanden en de provincie Noord-Holland ten noorden van de gemeenten Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend en Edam-Volendam. U bevindt zich in gebied 2 indien u woont in het resterende deel van de provincie Noord-Holland, de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. De rest van Nederland bevindt zich in gebied 3.
  2. Staat de locatie in een gebied waar bebouwd is of niet?
  3. Op welke hoogte worden de ramen geplaatst?
  4. Wat is de oppervlakte van het glas? Indien u een kozijn hebt met 2 ramen of meerdere, dient u niet het oppervlakte van het kozijn te gebruiken. U neemt namelijk het oppervlakte per glasplaat.

  Overzicht maximaal toe te passen oppervlakte (m²) van vlakglas volgens de NEN 2608:

  Glasnorm


Note:

 1. Neem altijd contact op met Creon-Kozijnen om uw keuze t.a.v. het type glas te bespreken.
 2. Indien uw afmeting niet in deze tabel voorkomt, dient u contact op te nemen met Creon-Kozijnen.
 3. Deze richtlijnen komen voor in het bouwbesluit en zijn daarom verplicht. Ook bij vervanging van bestaande kozijnen / glas.
Klik hier om naar de vorige pagina te gaan