Glas

Het glas is een belangrijk onderdeel van het kozijn. Het glas is het component wat bepalend is voor zowel de isolatie waarde als uw veiligheid.

Er zijn diverse typen glas soorten beschikbaar. Standaard leveren wij HR++ glas (dubbel glas) in de samenstelling 4-16-4. Daarnaast is er voor sommige profielen de mogelijkheid om triple glas toe te passen. Ook bieden wij de mogelijkheid over het toepassen van gelaagd glas, ook wel veiligheidsglas genoemd. Hieronder leest u meer informatie hierover. Liever een andere samenstelling of een ander type glas? Er is een hoop mogelijk. Stuur ons uw wensen toe op support@creon-online.eu, dan zullen wij de mogelijkheden nazien.

Richtlijnen op gebied van hoog rendementsglas (HR-glas)
De huidige richtlijnen zijn heel eenvoudig gebaseerd op de isolatiewaarde die het glas haalt. Standaard bieden wij altijd beglazing aan met een HR++ waarde. In ons Kommerling 76 profiel en K-vision profiel heeft u de mogelijkheid om triple glas toe te passen. Dit glas heeft een Ug-waarde van 0,5 tot 0,8.

HR glas: Ug-waarde tussen 1,6 en 2,0 W/m2K.
HR+ glas: Ug-waarde tussen 1,2 en 1,6 W/m2K.
HR++ glas: Ug-waarde minder dan 1,2 W/m2K.

Richtlijnen op gebied van veiligheid
De richtlijnen ten aanzien van de veiligheid voor woonhuizen zijn heel eenvoudig. Deze zijn te vinden in NEN 3580: "Veiligheidsbeglazing in gebouwen". De richtlijnen zijn onderverdeeld in verschillende categorie├źn. Woningen, hotelkamers, bergingen en garages vallen bijvoorbeeld in categorie A. Voor deze categorie zijn de volgende richtilijnen van toepassing:

1. Indien de onderzijde van het glas lager is dan 0,85 m vanaf de vloer, dient gebruik te worden gemaakt van gelaagd glas. Dit dient minimaal gelaagd 33.1 glas te zijn.

Meestal wordt gelaagd glas aan de binnenkant gebruikt. Dit heeft te maken met aan welke kant de stoot zijde is. Voor kozijnen op begane grond kan de stootzijde zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zijn. Immers kunt u ook van buitenaf door het glas heen vallen.

2. De tweede richtlijn lijkt op de eerste richtlijn. Verschil is dat deze richtlijn van toepassing wordt, zodra het verschil tussen de vloer en het niveau buiten groter is dan 1 meter. In dit geval dient u gebruik te maken van 44.2 glas indien het glas lager is dan 0,85 meter vanaf de vloer.

In dit geval dient de binnenkant van het glas pakket gelaagd te zijn, daar u aan de buitenkant niet door het glas heen kan vallen. Immers is het niveau verschil tussen de vloer en het niveau buiten groter dan 1 meter.

Richtlijnen op gebied van windbelasting
De richtlijnen ten aanzien van de windbelasting komen naar voren in NEN 2608. In deze norm is beschreven uit wat voor type glas de buitenkant van het glaspakket moet voldoen. Om de windstuwdruk te bepalen dient u allereerst te weten:

In welke categorie valt het gebied waar de kozijnen geplaatst worden?
U bevindt zich in gebied 1 indien u woont in of bij: het Markermeer, Waddeneilanden en de provincie Noord-Holland ten noorden van de gemeenten Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend en Edam-Volendam.

U bevindt zich in gebied 2 indien u woont in het resterende deel van de provincie Noord-Holland, de provincies Groningen, Friesland, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland.

De rest van Nederland bevindt zich in gebied 3.

Overige vragen die u zich moet stellen zijn:
- Staat de locatie in een gebied waar bebouwd is of niet
- Op welke hoogte worden de ramen geplaatst?
- Wat is de oppervlakte van het glas? Indien u een kozijn hebt met 2 ramen of meerdere, dient u niet het oppervlakte van het kozijn te gebruiken. U neemt namelijk het oppervlakte per glasplaat.

Note:
Neem altijd contact met ons op om uw keuze ten aanzien van het type glas te bespreken. Indien uw afmeting niet in deze tabel voorkomt, dient u contact op te nemen met ons. Deze richtlijnen komen voor in het bouwbesluit en zijn daarom ook verplicht. Ook bij vervanging van bestaande kozijnen / glas.