Draairichting | Volgorde | Actief en Passief


Voor ramen, deuren en schuifpuien is het belangrijk dat deze op de juiste manier in de juiste volgorde of richting open gaan of juist niet open gaan. Zo spreken we over draairichting, volgorde en actief en passief. Hieronder staat per onderdeel deze begrippen uitgelegd. Twijfelt u? Vraag het dan altijd nog even bij ons na.

Links of rechts draaiend
Wij kijken van binnen naar buiten in het geval van links of rechts draaiend. Afhankelijk aan welke kant de scharnieren zitten bepaald uw draairichting. Bij linksdraaiende ramen zijn de scharnieren links gepositioneerd en de klink rechts. Bij rechtsdraaiende ramen zijn de scharnieren rechts gepositioneerd en de klink links. Let op: onze kozijnen gaan altijd naar binnen toe open. Naar buitendraaiende ramen zijn helaas niet mogelijk.

Volgorde
Bij ramen en schuifpuien verdeeld in meerdere delen spreken we van volgorde. Dit is altijd van binnen uit gezien.

Voorbeeld 1: Een schuifpui bestaat uit minimaal 2 delen waarbij 1 gedeelte schuif en 1 gedeelte het vaste gedeelte is. Indien van binnen uit gezien het vaste gedeelte links zit, zit uiteraard het schuif gedeelte rechts. Het schuif gedeelte schuift dan van rechts naar links zodat er een opening wordt gecreƫerd.

Voorbeeld 2: Bij een tweeluik zoals een draai/kiep - vast raam kunt u kiezen of het vaste raam links wenst of dat u deze rechts wenst.

Actief en Passief
Actief en passief komt terug bij dubbele deuren. Deuren kunnen zowel naar binnen als naar buiten open draaien. Belangrijk is om te kijken vanaf de zijde waar de scharnieren zitten. Gaan de deuren naar binnen open, dan zitten de scharnieren aan de binnenzijde en kijkt u van binnen naar buiten. Gaan de deuren naar buiten open? Dan zitten de scharnieren aan de buitenzijde en kijkt u van buiten naar binnen.

Actief betreft de deur welke een klink heeft en de cilinder. De passieve deur kunt u openen zodra de actieve deur open is.

Voorbeeld 1: De dubbele deuren gaan naar buiten toe open. De klink moet van binnen uit gezien links zitten, maar u dient vanaf de zijde van de scharnieren kijken. In dit geval draaien de deuren naar buiten toe open en is de rechter deur actief en de linker deur passief van buiten uit gezien.